Regels ondergrondse parkeergarages moeten strenger

30 juni 2011 – Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem vindt dat de regels voor ondergrondse parkeergarages op landelijk niveau strenger moeten worden. Hij zegt dit naar aanleiding van het rapport over de brand in de parkeergarage De Appelaar dat vandaag gepresenteerd werd.
Schneiders wil meer aandacht voor het snel kunnen blussen door de brandweer van een brand in een garage en zo ook het materieel te beschermen, zegt hij in De Telegraaf. Nu zijn de regels er op gericht dat mensen snel moeten kunnen vluchten en dat een parkeergarage 2,5 in tact blijft.
Het NIFV deed onderzoek naar de brand, die in oktober 2010 plaats had. Zij concludeerden dat de inzet van stuwdrukventilatoren goed heeft gewerkt. Volgens het NIFV had een sprinklerinstallatie de brand kunnen beperken, deze zijn echter nog niet vereist bij ondergrondse garages.
Schneiders stuurt het rapport met aanbevelingen over de brand naar minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. „Wij hebben hier in Haarlem de pech gehad om te zien wat het effect van de huidige regels is. Daarom is het aan ons om deze bevindingen verder te communiceren, zodat landelijk actie kan worden ondernomen.”