Kan een Tesla ook schrobben en vegen?

Professionele veeg- en schrobmachines zijn steeds vaker elektrisch. Dat is goed voor het milieu, maar niet zo goed voor je portemonnee als je er een parkeergarage mee moet reinigen.

Bij een elektrische professionele schrobmachine en veegmachine denken veel van onze klanten direct aan een Tesla. Dit merk heeft niet alleen de elektrische auto acceptabel gemaakt, maar het maakt zelfs elektrische schrobmachines sexy.

Als je met een Tesla snel en comfortabel naar Parijs kunt rijden, dan moet je met een elektrische schrobmachine toch ook wel een vloertje in een parkeergarage kunnen schrobben? En inderdaad, ook onze elektrische machines zien er flitsend uit, ze maken amper geluid en als je ze in de showroom een rondje laat poetsen, dan is het resultaat oogverblindend.

Het verschil met een Tesla

Er is echter één verschil met een Tesla: een elektrische veeg- en schrobmachine heeft lang niet zo veel power. En dat is wat je meestal hard nodig hebt om de vloer van een parkeergarage grondig te reinigen.

De vloer van een parkeergarage kun je niet vergelijken met de gietvloer in je huiskamer. In je huiskamer rijden geen auto’s en er wordt geen olie, vet, benzine, pekel of roest gemorst. De ramen van je huiskamer zijn dicht, dus er waait niet het hele jaar regen, stof of vuil naar binnen. De vloer van een parkeergarage wordt vies, en niet zo’n beetje. Daarom moet zo’n vloer regelmatig geveegd en geschrobd worden. En als je dat met een elektrische machine wilt doen, dan moet je dat heel vaak doen.

Te groot en te zwaar voor een parkeergarage

Het vermogen van de motor in een machine op diesel of lpg is veel hoger dan dat van een elektrische variant. Als een elektrische versie hetzelfde vermogen zou moeten hebben, dan zou deze veel te groot en te zwaar worden door de benodigde accu’s.

Het vermogen is belangrijk omdat het bepaalt hoe snel en goed een machine veegt, schrobt en zuigt. Het verschil in kwaliteit tussen beide soorten aandrijflijnen is groot. Waar een parkeergarage in één dag gereinigd kan worden met een brandstofmachine, heeft een elektrische machine misschien wel twee dagen nodig.

Vaker boenen met een elektrische machine in een parkeergarage

Ik ben een groot voorstander van elektrische machines want ze zijn geschikt voor veel bedrijfsvloeren. Ze zijn beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van onze medewerkers.

Maar als je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van een parkeergaragevloer, is een elektrische machine niet altijd zo goed voor je portemonnee. Je moet meer tijd besteden aan de vloerreiniging, of meer machines gebruiken. Als je dat niet doet, en helaas maak ik dat vaak mee, dan krijg je een chronisch vieze vloer en ontevreden bezoekers.

Op een dag rijden we misschien op en neer naar Zuid-Frankrijk op één elektrische lading, en tegen die tijd zijn er vast ook elektrische machines die even goed functioneren als hun voorgangers. Tot die tijd is het even behelpen en zul je gewoon wat vaker moeten boenen.

philip oldenboom

Meer weten over het onderhoud en de reiniging van parkeergaragevloeren of andere bedrijfsvloer? Neem contact met ons op, we adviseren je graag.

Philip Oldenboom
Directeur Industrial Cleaning