Veiligheid parkeergarages verdient meer aandacht

Gelukkig gebeuren er zelden grote ongelukken in parkeergarages, zoals in Nieuwegein. Maar wel heel veel kleine. Met goed onderhoud kun je veel van die kleine ongelukken voorkomen.

Ze vallen bijna niet op, parkeergarages, maar toch zijn het veelgebruikte gebouwen. ‘Parkeerexpert’ Ed van Savooyen rekende uit dat er in 2020 ongeveer drie miljoen parkeerplekken waren in parkeergarages. Dat betekent dat elke dag miljoenen mensen een parkeergarage gebruiken. Geen wonder dat er zo nu en dan een ongeluk gebeurt. Onze mensen werken elke dag in parkeergarages om de vloeren te reinigen, en zij zien regelmatig een ongeluk gebeuren.

Het zijn vaak kop-staartbotsingen, zijdelingse aanrijdingen en schampschade. Soms worden voetgangers aangereden, of struikelen ze ergens over. Dit soort ongevallen haalt nooit het nieuws, zoals het ernstige ongeluk in Nieuwegein, maar eigenlijk is dat jammer. Publieke aandacht zou er toe kunnen leiden dat er maatregelen zouden worden genomen om een deel van die kleine ongelukken te voorkomen.

Op basis van mijn persoonlijke ervaring, en dus zonder enig wetenschappelijk onderzoek, zie ik drie oplossingen die al veel klein leed zouden voorkomen.

1. Dwing automoblisten om op te letten
Veel ongelukken gebeuren omdat automoblisten druk zijn met het vinden van een plek, whatsappen, muziek uitkiezen en allerlei andere bezigheden die hen afleiden van het verkeer om hen heen. Ik heb geen panklare oplossingen, maar ik weet zeker dat er manieren zijn om mensen bij de les te houden. Nudging, noemen psychologen dat tegenwoordig: slimme psychologische trucs om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan driedimensionale strepen op zebrapaden, daar rem je vanzelf bij af.

2. Slechte verlichting
Veel parkeergarages zijn erg donker. Ze voldoen vast aan de normen, maar ik denk dat een beetje extra licht veel zou kunnen helpen. Sommige parkeergarages maken al gebruik van dynamische verlichting: waar je rijdt of loopt, gaat de verlichting vanzelf aan.

3. Goed onderhoud
Dit is natuurlijk mijn favoriet. Goed onderhoud zorgt ervoor dat markeringen zoals parkeerstrepen, looproutes en verkeersborden duidelijk zichtbaar blijven, wat essentieel is voor de verkeersveiligheid binnen de garage. Regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat vuil, olie en andere verontreinigingen worden verwijderd. Dit vermindert het risico op uitglijden en vallen. Vloeren die in goede staat zijn, zorgen bovendien voor een adequate afvoer van water, wat waterophoping en het risico op aquaplaning kan voorkomen.

Ik zie parkeergarages als betonnen woonerven, waar we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn. Het feit dat de ongelukken die er gebeuren zelden gezien worden, maakt die ongelukken niet minder ernstig. Wie zijn parkeergarage de komende periode laat onderzoeken naar aanleiding van het incident in Nieuwegein, raad ik aan om ook te laten kijken naar het laaghangend fruit. Elke botsing en elk gebroken been is er een te veel.

philip oldenboom

Meer weten over het onderhoud en de reiniging van parkeergaragevloeren of andere bedrijfsvloer? Neem contact met ons op, we adviseren je graag.

Philip Oldenboom
Directeur Industrial Cleaning