Leg mijn droomvloer in je parkeergarage en bespaar vele tienduizenden euro’s

vloer in parkeergarage

Je bespaart een vermogen op de exploitatiekosten van een parkeergarage door te kiezen voor de juiste vloer omdat het onderhoud dan veel goedkoper is.

Willen we een witte, een grijze of een zwarte vloer in onze parkeergarage? De kleur lijkt soms de grootste zorg bij de keuze voor een vloer in een parkeergarage. Ik snap het wel, er zijn leukere dingen om over na te denken. Toch doe je jezelf een groot plezier als je wat meer tijd besteedt aan de selectie van de vloer.

De kosten van een onderhoudsarme vloer kunnen voor een grote parkeergarage vele tienduizenden euros per jaar lager zijn. De belangrijkste factor voor de selectie van een vloer zou de kwaliteit van de coating op de vloer moeten zijn. In het bestek voor de bouw van een parkeergarage wordt die coating meestal netjes beschreven, maar daarbij worden in mijn ogen niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Ik zal proberen te beschrijven wat mijn ideale vloer is.

Mijn droomvloer voor een parkeergarage

Mijn droomvloer is grijs, en de parkeervlakken zijn zwart. Dat is saai, maar wat denk je dat er gebeurt met een witte of lichtgrijze vloer in een parkeergarage waar de hele dag auto’s heen en weer rijden met hun zwarte rubberbanden? Precies, die vloer zit al na een dag onder de vlekken.

De architect van de garage kan met zo’n vloer een mooie reclamefolder vullen, maar als exploitant zit je met de gebakken peren. Wij moeten namelijk vaker op bezoek komen met onze schrobmachines dan de exploitant lief is.

Wat ik zeker zo belangrijk vind, is de textuur van de vloer. Mijn droomvloer is natuurlijk stroef zodat bezoekers niet uitglijden als deze nat is. Maar hij mag niet té ruw zijn, want dan slijten de rubbers en borstels van onze schrobmachines te snel.

Ach, zul je denken, een paar rubbers, wat maakt dat uit. Nou, er zijn vloeren die zo ruw zijn dat de rubbers van een schrobmachine na elke reinigingsbeurt van de vloer vervangen moeten worden. Als je een grote parkeergarage hebt, kan het onderhoud op jaarbasis per saldo tienduizenden euro’s extra kosten.

En een te ruwe vloer brengt nog een probleem met zich mee: net als de witte vloer is hij moeilijk schoon te maken. Door de ruwe ondergrond kunnen de rubbers het vuile water niet goed wegvegen, waardoor er altijd vuil water achterblijft.

Een beetje tijd

Een onderhoudsarme vloer is een goedkope vloer. Maar die krijg je alleen als je bij de keuze een beetje tijd besteedt aan het kiezen van de juiste coating.

Welke materialen gebruikt de coater? Welk antislipmateriaal wordt erin verwerkt. Hoe groot en hoe scherp is de korrel? Als je niet weet welke coating het beste is voor je nieuwe parkeergarage, dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen voor advies.

Maar het slimste wat je kunt doen, is op bezoek gaan bij andere parkeergarages in de buurt. Drink een een kop koffie met de beheerder en vraag hem naar de vloer. Wie heeft de coating aangebracht? Welk materiaal hebben zij gebruikt? Hoe goed ziet de vloer eruit, en het belangrijkste: hoe hoog zijn de onderhoudskosten? Aan de lichaamstaal van je gesprekspartner kun je waarschijnlijk al zien wat het prijskaartje is.

philip oldenboom

Vragen of meer weten over het onderhoud en de reiniging van parkeergaragevloeren? Neem contact met ons op, we adviseren je graag.

Philip Oldenboom
Directeur Industrial Cleaning