Hoe reinig je verschillende soorten vloeren?

Iedere bedrijfsvloer heeft een andere aanpak en behandeling nodig om deze te reinigen. Zo bestaan er onder andere: gevlinderde betonvloeren, tegelvloeren, gecoate vloeren, asfaltvloeren en klinkervloeren.

De hierboven genoemde vloeren zijn veelal te vinden bij bedrijven: van parkeergarage, magazijn, kantoor tot bedrijfshal. Ieder type vloer heeft zijn voor- en nadelen als het op reiniging aankomt. Lees onderstaand de voordelen en nadelen per vloer qua schoonmaak en hoe je elke soort vloer het beste kan reinigen.

Gevlinderde betonvloer schoonmaken

Voordelen & nadelen
Een gevlinderde betonvloer heeft als voordeel dat het de minst kostbare vloer is. Maar een nadeel van deze vloer is dat bijvoorbeeld olievlekken diep in de vloer trekken en deze er niet meer uitgaan. 

Reiniging
Voordat je een gevlinderde betonvloer gaat reinigen moet je eerst weten wat de vervuiling precies is. Ligt er alleen stof op de vloer? Dan kan je een schrobmachine met borstels gebruiken zonder reinigingsmiddel om de vloer stofvrij te krijgen. Ligt er vervuiling zoals olie op de vloer? Gebruik dan een schrobmachine met pads en reinigingsmiddelen.

Asfaltvloer met open structuur

Voordelen & nadelen
Een voordeel van deze vloer is dat ie het minste slijt. Een nadeel ervan is dat de vloer moeilijk te onderhouden is. Dat komt doordat asfalt een open structuur heeft. Hierdoor dringt het vuil zich in de vloer wat maakt dat deze moeilijk te reinigen is. 

Reiniging
Om een vloer goed te reinigen maken wij graag gebruik van pads onder een schrobzuigmachine. Maar deze pads blijven door de grofheid aan de vloer haken. Daarom kunnen grove vloeren, zoals asfaltvloeren, alleen schoon worden gemaakt met een schrobmachine met borstels.

Gecoate vloer schoonmaken

Voordelen en nadelen
Een gecoate vloer is zeer geschikt voor gebruik in ruimtes waar je met olieachtige vlekken te maken hebt. Deze vlekken trekken namelijk niet in de vloer. Een nadeel is dat een gecoate vloer soms aangemaakt wordt met zandkorrels, wat de vloer stroef en grof maakt. Dit gebeurd om te voorkomen dat mensen vallen. Als een gecoate vloer aangemaakt wordt met (veel) zand, maakt dit het reinigen van de vloer erg lastig. Het vuil gaat namelijk in poriën van de grove vloer zitten. Een gecoate vloer heeft een bijzondere aanpak nodig.

Reiniging
Een gecoate vloer reinig je het beste met een schrobzuigmachine. Afhankelijk van de vervuiling is een gecoate vloer het beste te reinigen met een nylon borstel of een “lichte” (lees: niet te agressieve) schrobpad. Afhankelijk van de vervuiling dient de vloer eerst ingeweekt te worden alvorens de vloer weer droog te zuigen met de schrobmachine. Indien nodig herhaal je dit proces. Als de vloer een zware antislip korrel heeft, is een hoge schrobfrequentie zeer belangrijk, omdat de vloer anders zeer moeilijk te reinigen is.

Tegelvloer reinigen

De voor- en nadelen van een tegelvloer zijn afhankelijk van het materiaal van de tegel. Een keramische tegel vereist een totaal ander onderhoud dan een natuursteentegel of een industriële tegelvloer. Het is dus belangrijk om te weten wat het materiaal is van de tegelvloer.

Reiniging
Industriële tegelvloeren bestaan vaak uit een vinylsamenstelling (PVC). Deze mogen alleen behandeld worden met niet-schurende reinigingsmiddelen. Let ook op de voeg van de tegelvloer. Deze bestaat uit ander materiaal dan de tegel zelf. Dus gebruik niet te intensieve reinigingsmethodes waardoor de voeg kan beschadigen.

Een tegelvloer waarbij de voeg wat dieper ligt kan het beste met een cilindrische machine (met cilindrische borstel) gereinigd worden. Omdat een cilindrische borstel beter in de voegen komt. Als de voeg nagenoeg gelijk ligt met de tegel kan beter een disk (schijven) schrobmachine gebruikt worden. Omdat een disk machine sneller een schoon resultaat oplevert.

Een natuursteentegelvloer? Vraag de leverancier van de tegels om een onderhoudsplan. Want een vloer van Belgisch hardsteen vraagt om ander onderhoud dan een vloer van graniet of kalksteen.

Vloer met klinkers schoonmaken

Vloeren gemaakt van klinkers (bestrating) zijn eenvoudig te leggen. Een nadeel van deze vloeren qua reiniging is dat je ze alleen kan vegen. Nat reinigen met een schrobmachine is niet mogelijk. 

Reiniging
Bestrating kan alleen geveegd worden met een veegmachine wanneer de tegels vlak gelegd zijn. Veegmachines werken met een cilindrische borstel. Wanneer de veegmachine over een kuil rijdt kan de borstel deze kuil niet uitvegen en zal wat extra vuil loslaten. Is de bestrating egaal? Dan kan deze met elke Tennant veegmachine geveegd worden. Een veegmachine kan niet als bladzuiger wordt gebruikt en verwijdert geen onkruid.

Vrijblijvend onderhoudsadvies of vragen over uw vloer?

onderhoudsadvies bedrijfsvloer

Wij zijn experts in het reinigen van bedrijfsvloeren. Soms is het reinigen van een vloer minder eenvoudig als het lijkt. Wij komen graag bij u op locatie om een gericht vloerreinigingsadvies te geven.

Vragen of vrijblijvend advies voor uw bedrijfsvloer? Wij zijn te bereiken op  (+31) 0318 507 249  & info@industrialcleaning.nl of gebruik ons contactformulier. Wij verkopen en verhuren professionele veegmachines en schrobmachines.