Een zitmachine of een achterloopmachine?

Professionele vloerreinigingsmachines (veegmachines en schrobmachines) bieden een eenvoudige en kosteneffectieve manier om stof, vuil, roet en ziektekiemen te verwijderen van een bedrijfsvloer. Vloeronderhoud vergt veel arbeid en brengt hierdoor hoge kosten met zich mee. Hierop kan worden bespaard door de inzet van een industriële veegmachine of schrobmachine. Zodat een groter vloeroppervlak gereinigd kan worden in minder tijd.

Een achterloopmachine of zitmachine kopen?

Wanneer de keuze is gemaakt om een vloerreinigingsmachine te kopen, volgt een 2e keuze. Namelijk de keuze voor: een achterloopmachine of zitmachine. Wanneer kies je welk type machine? Onderstaand hebben wij per machine de voor- en nadelen verzameld.

Zit-veegmachine of zit-schrobmachine

Parkeergarage schrobzuigmachine Tennant T16
Productie ruimte Tennant T16 Schrobzuigmachine

Verhoog de productiviteit met 400%
Een industriële zitveegmachine of zitschrobmachine kan de productiviteit met maar liefst 400% verhogen in vergelijking met handmatige apparatuur. Maar dit betekent niet dat ze voor elk bedrijf de juiste keuze zijn.

Vanaf grofweg 2.000m2
De grootte van het te reinigen vloeroppervlak is namelijk de belangrijkste doorslaggevende factor. Is er sprake van één of meerdere grote ruimtes om te reinigen? Vanaf grofweg 2.000m2? Dan zijn zitschrobmachines en zitveegmachines de beste keuze. Een zitmachine zorgt voor een 64% hogere productiviteit in vergelijking met achterloopmachines. De extra kosten van de aanschaf van een zitmachine worden in korte tijd terugverdiend doordat er flink wordt bespaard op arbeidskosten.

De voordelen op een rij:

 • Geschikt voor grote vloeroppervlaktes
 • Grote watertank dus minder frequent vullen (hoge continuïteit)
 • Bespaar aanzienlijk op arbeidskosten
 • Comfortabel en moeiteloos vloeren reinigen voor de bestuurder

De nadelen op een rij:

 • Minder wendbaar dan een achterloopmachine
 • Grotere eenmalige investering
 • Past niet door deuropeningen

Achterloop-schrobmachine of achterloop-veegmachine

Tennant T2 Schrobmachine - Winkelcentrum
Tennant T300 Schrobzuigmachine - Gebruik

Zeer wendbaar
Een achterloop-veegmachine of achterloop-schrobmachine is zeer wendbaar. Dankzij de voorwaartse beweging en machinale reiniging kunnen er veel meer vierkante meters worden schoongemaakt in een korter tijdsbestek dan met handmatige apparatuur

Kleiner dan 2.000m2 of krappe ruimtes
Deze veegmachines en schrobmachines zijn geschikt voor kleinere vloeroppervlaktes (grofweg kleiner dan 2.000m2) of wanneer er sprake is van krappe ruimtes, smalle gangen en deuropeningen. Denk aan een kantoor, supermarkt of magazijn met veel obstakels. Achterloopmachines worden ook toegepast wanneer er sprake is van een combinatie van grotere en kleinere vloeroppervlakken. En wanneer de investering in een zitmachine én achterloopmachine niet haalbaar is.

De voordelen op een rij:

 • Geschikt voor kleinere vloeroppervlaktes
 • Zeer wendbaar
 • Bespaar op arbeidskosten
 • Past door deuropeningen en smalle gangen
 • Minder opbergruimte nodig

De nadelen op een rij:

 • Minder geschikt voor grote vloeroppervlaktes
 • Schoonmaken duurt langer dan bij zitmachine

3 tips bij het kiezen van de beste machine

 1. Bereken wat de huidige arbeidskosten zijn en hoe de toename van de productiviteit van werknemers de kosten van een nieuwe industriële reinigingsmachine compenseren.
 2. Schaf de grootste mogelijke machine aan voor uw bedrijfsruimte. Evalueer alle ruimtes die moeten worden schoongemaakt. Inclusief deuropeningen, gangen, obstakels en hellingen. Grotere reinigingsmachines hebben een grotere accucapaciteit en ook grotere watertanks tijd wordt bespaard met het opladen en hervullen.
 3. Komt u er niet uit? Wij brengen graag een bezoek aan uw bedrijf om de ruimtes in de kaart te brengen en een vrijblijvend advies uit te brengen. Ook kunnen wij op locatie een demonstratie geven van een schrobmachine of veegmachine.

Waarom Industrial Cleaning?

Wij hebben een zeer groot aanbod in nieuwe en gebruikte veegmachines en schrobmachines. Deze zijn beschikbaar voor de verkoop, verhuur en lease. Wij werken uitsluitend met Tennant veegmachines en schrobmachines omdat deze machines wereldwijd bekend staan om de hoge kwaliteit en duurzaamheid. Onze machines worden gebruikt in magazijnen, werkplaatsen, parkeergarages, vliegvelden, winkelcentra en hotels.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies of een demonstratie op locatie.